poniedziałek, 30 listopada 2009

Zupa ogórkowa

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 45 minut
Liczba osób: 5

Składniki:
2l bulionu (może być z kostki rosołowej)
włoszczyzna
0,4 kg ogórków kiszonych
2 łyżki masła
4 ziemniaki
0,5 szklanki śmietany kwaśnej lub słodkiej
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

Sposób przygotowania:
  1. Seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa wrzuć do wrzącego bulionu, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj około 15 minut.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę. Dodaj je do gotującej się zupy.
  3. Ogórki pokrój w plasterki albo zetrzyj na tarce. Podsmaż na patelni na maśle (około 5 minut). Dodaj do garnka z zupą.
  4. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną. Zdejmij garnek z ognia i dodaj kwaśną śmietanę lub słodką śmietankę (w zależności od tego czy chcesz uzyskać zupę bardziej czy mniej kwaśną).

0 komentarze:

Prześlij komentarz