środa, 25 listopada 2009

Leczo

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 45 minut
Liczba osób: 4

Składniki:
1 kg papryki (75 dag papryki zielonej, 25 dag papryki czerwonej)
1 puszka pomidorów
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1/3 szklanki oleju
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
Można również dodać:
kiełbasę lub parówki
kostkę warzywną
1 łyżkę masła

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę pokrój w półksiężyce. Wrzuć do garnka, wlej olej, posól dość obficie (ok. łyżeczka soli), i zacznij smażyć. Dosyp paprykę ostrą i paprykę słodką.
  2. Paprykę oczyść z pestek, umyj i pokrój w paski długości około 2 cm. Dorzuć do smażącej się cebuli.
  3. Do garnka dodaj pomidory i cukier.
  4. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Usmaż na patelni teflonowej. Gdy odparuje woda, posól, popierz i dodaj masło (można zrezygnować z masła).
  5. Przełóż pieczarki do garnka. Możesz dodać też kostkę warzywną.
  6. Jeśli chcesz dodać kiełbasę, to musisz ją najpierw pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Jeśli chcesz dodać parówki, wystarczy pokroić je na plasterki, dodać do potrawy i chwile gotować.
  7. Leczo gotuj pod przykrywką, co jakiś czas mieszając, aż papryka zmięknie.

1 komentarze:

Edyta, Bytom pisze...

Witam,
Z leczczem to ja mam takie doświadczenie, że raczej leczczo to jem naczczo.
Pozdrawiam

Prześlij komentarz