środa, 18 listopada 2009

Muffiny czekoladowe

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 40 minut
Liczba muffinek: około 20

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  2. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj olej i mleko i wymieszaj.
  3. Przelej zawartość drugiej miski do pierwszej i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. Napełnij foremki masą do 2/3 objętości.
  5. Piecz w 200 stopniach przez 15-20 minut.


Uwagi:
Aby upiec muffiny, potrzebujesz specjalnej metalowej foremki, w której znajduje się zwykle 12 otworów. Najlepiej używać papierkowych kubeczków, które wkłada się do foremki. Jeśli ich nie masz, to możesz nasmarować otwory blaszki masłem. Wtedy muffiny nie powinny się przyklejać. Ja używam silikonowych foremek na muffiny wielokrotnego użytku. Są na tyle sztywne, że nie jest potrzebna blaszka.

0 komentarze:

Prześlij komentarz