poniedziałek, 23 listopada 2009

Polędwiczki w sosie serowym

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 45 minut
Liczba osób: 4

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
5 dag sera rokpol (albo innego sera pleśniowego)
150 ml śmietanki słodkiej 18%
1/2 kg pieczarek
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyj i pokrój na plastry grubości około 2,5 cm. Delikatnie rozbij tłuczkiem (kotlety po rozbiciu powinny mieć grubość około 1 cm).
  2. Oprósz mięso solą i pieprzem i smaż na oleju na dużym ogniu, około 5 minut z każdej strony, podlewając wodą. Usmażone mięso i sos przełóż do garnka. Jeśli podczas smażenia powstało mało sosu, dolej trochę wody.
  3. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Usmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy woda wyparuje i pieczarki się zarumienią, przełóż do garnka z mięsem.
  4. Ser pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Postaw garnek na małym ogniu. Gotuj, co jakiś czas mieszając.
  5. Gdy ser się rozpuści i połączy z sosem dodaj koperek. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj.

Podawaj z makaronem, ziemniakami albo ryżem.

4 komentarze:

Dariusz Dwornikowski pisze...

ponoc dzis to bede jadl :)

ynka pisze...

nie zapomnij wstawić recenzji!!

Dariusz Dwornikowski pisze...

Polędwiczki oceniam jako przepyszne. Jadłem je z makaronem, marchewką i groszkiem. Uwielbiam tego typu potrawy i sosy, gdzie łączy się ser i pieczarki. Super danie

Anonimowy pisze...

Potwierdzam! I ate like a savage! W takich momentach nie rozumiem, jak można być wegetarianinem... :)

Prześlij komentarz