środa, 18 listopada 2009

Muffiny bananowo-czekoladowe

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 50 minut
Liczba muffinek: około 20

Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki wiórków czekoladowych (na przykład Posypka Dr.Oetker Czekoladowa)
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1/4 szklanka mleka
6 dojrzałych bananów


Sposób przygotowania:
  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i wiórki czekoladowe.
  2. Banany rozgnieć widelcem. 
  3. W drugiej misce roztrzep jajko, dodaj olej, mleko i rozgniecione banany i wymieszaj.
  4. Przelej zawartość drugiej miski do pierwszej i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  5. Napełnij foremki masą do 2/3 objętości.
  6. Piecz w 200 stopniach przez 20-25 minut.


Uwagi:
Aby upiec muffiny, potrzebujesz specjalnej metalowej foremki, w której znajduje się zwykle 12 otworów. Najlepiej używać papierkowych kubeczków, które wkłada się do foremki. Jeśli ich nie masz, to możesz nasmarować otwory blaszki masłem. Wtedy muffiny nie powinny się przyklejać. Ja używam silikonowych foremek na muffiny wielokrotnego użytku. Są na tyle sztywne, że nie jest potrzebna blaszka.

2 komentarze:

Hellena z Radomia pisze...

Dzisiaj wypróbuję przepis na nówce sztuce tacce do muffinów z IKEA. Mam nadzieję że będzie smakowało. Jeszcze napiszę bo uwielbiam blogi i posty i pozdrawiam wszystkich blogowiczów. Buziaki Kissaki!!

Dariusz Dwornikowski pisze...

dziś jadłem, pycha..

Prześlij komentarz