sobota, 5 grudnia 2009

Rosół z kurczaka

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 1,5 godziny
Liczba osób: 4

Składniki:
2l wody
2-3 nogi z kurczaka
1 włoszczyzna
1 cebula
2 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
sól
maggi

Sposób przygotowania:
  1. Do wrzącej wody włóż umyte nogi z kurczaka. Dodaj łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.
  2. Włoszczyznę obierz i umyj. Dodaj do rosołu.
  3. Cebulę obierz i podpiecz nad ogniem (cebula powinna lekko się przypalić). Włóż cebulę do rosołu. Gotuj kolejne 30 minut.
  4. Co jakiś czas próbuj czy rosół jest smaczny. Bardzo możliwe, że trzeba będzie dosolić.
  5. Po godzinie gotowania zdejmij rosół z ognia. Wyjmij z niego kurczaka i warzywa.
  6. Marchewkę pokrój w plasterki i dodaj do płynu. Spróbuj czy rosół jest dobry. Jeśli jest za mało słony, dodaj trochę przyprawy maggi.
Podawaj z makaronem. Można też dodać posiekaną pietruszkę.

0 komentarze:

Prześlij komentarz