niedziela, 27 grudnia 2009

Burrito

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około pół godziny
Liczba osób: 4

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka fasoli czerwonej z kukurydzą po meksykańsku Bonduelle (można zastąpić puszką fasoli, 1/2 puszki kukurydzy i łyżką koncentratu pomidorowego)
1 torebka przyprawy do burrito firmy Casa Fiesta (można zastąpić przyprawą do kuchni meksykańskiej innej firmy)
6 placków tortilla pszennych
4 łyżki oleju
sól

Sposób przygotowania:
  1. Mięso posól i usmaż na oleju z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w kostkę (około 15 minut).
  2. Dodaj do mięsa fasolę i kukurydzę. 
  3. Przyprawę do burrito wsyp do szklanki do połowy wypełnionej wodą i wymieszaj. Wlej na patelnię do pozostałych składników i wymieszaj.
  4. Duś aż sos zgęstnieje - zajmie to jakieś 5-10 minut.
  5. Placek tortilla podgrzej na patelni lub w piekarniku (około 2 minuty).
  6. Połóż placek na talerzu, nałóż na niego trochę mięsa z sosem i zawiń. Możesz dodać też trochę sera żółtego.
Podawaj ze świeżymi warzywami, śmietaną i sosem salsa.

1 komentarze:

ynka pisze...

Super pyszne, dzięki za przepis!!!
A może pokusisz się o własną alternatywę dla tej "przyprawy" Casa Fiesta?

Prześlij komentarz