wtorek, 12 stycznia 2010

Szpinak

Szpinak jest zdrowy i pyszny, o czym przekonałam się dopiero parę lat temu. Wcześniej kojarzył mi się głównie z paskudnym jedzeniem wmuszanym w przedszkolu...
Tak przygotowany szpinak można podać jako dodatek do obiadu, lub użyć do wykonania innych potraw - na przykład cannelloni, lazanii czy mięsa nadziewanego szpinakiem.

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
szpinak mrożony lub świeży
1 łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku
1/2 szklanki śmietanki 18%
sól
pieprz
Można również dodać:
15 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:
  1. Jeśli używasz szpinaku mrożonego to wyjmij go wcześniej z lodówki, żeby zdążył się rozmrozić. Możesz go też rozmrozić w garnku na małym gazie. Jeśli używasz świeżego szpinaku, to umyj dokładnie liście, zalej wrzątkiem a potem zimną wodą i pokrój na drobne kawałki.
  2. W garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj szpinak. Posól go, popierz, dodaj rozdrobniony czosnek i gałkę muszkatołową. Jeśli chcesz, dosyp starty żółty ser i wymieszaj. Gotuj parę minut, aż ser się roztopi a szpinak będzie miękki.
  3. Zdejmij garnek z gazu i dolej śmietankę. Wymieszaj. Sprawdź, czy smakuje dobrze, możliwe, że trzeba będzie go doprawić solą i pieprzem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz