wtorek, 12 stycznia 2010

Zupa gulaszowa

Oto przepis na pyszną, gęstą zupę gulaszową. Świetna na zimne dni!!!

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5h gotowania
Liczba osób: 4

Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego (może być polędwiczka wieprzowa albo szynka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1l bulionu warzywnego
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
sól

Sposób przygotowania:
  1. Mięso i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na patelni razem z rozdrobnionym czosnkiem, 1 łyżeczką soli, 1 łyżką papryki słodkiej i 1 łyżeczką papryki ostrej.
  2. Mięso przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj pomidory i wymieszaj. Gotuj pół godziny.
  3. W tym czasie pokrój papryki w paseczki o szerokości 1/2 cm i długości 2 cm. Ziemniaki pokrój w kostkę a marchewki w plasterki. Dodaj warzywa do garnka.
  4. Dosyp do zupy 1 łyżeczkę ostrej papryki i 1 łyżkę słodkiej papryki.
  5. Gotuj zupę jeszcze około godziny - aż mięso i warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą i ostrą papryką.

1 komentarze:

dodawi pisze...

O! Na to mam ochotę w ten mroźny wieczór. Ale za zimno żeby iść do sklepu :(
Może kiedy indziej.

Prześlij komentarz