środa, 16 grudnia 2009

Hamburgery

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 30 minut
Liczba osób: 4

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1/2 szklanki bułki tartej
4 bułki do hamburgerów
4 plasterki serka topionego
1 cebula
1 pomidor
4 liście sałaty lodowej
keczup
musztarda
majonez
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej

Sposób przygotowania:
  1. Mięso mielone posól i popierz. Dodaj łyżkę musztardy, łyżkę keczupu, bułkę tartą, majeranek i dokładnie wymieszaj.
  2. Podziel mięso na cztery równe części. Z każdej uformuj kulkę, półóż na talerzyku i uciskając dłonią uformuj kotleta. Powinien on być płaski a mięso musi być dobrze zbite, żeby kotlet się nie rozpadł przy smażeniu.
  3. Mięso smaż na mocno rozgrzanym oleju i dużym gazie, aż przyrumieni się z obu stron.
  4. Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut.
  5. Bułki przekrój na pół i włóż do piekarnika na około 2 minuty.
  6. Posmaruj bułki keczupem, musztarda lub majonezem (wedle uznania), półóż ser, pokrojoną cebulkę, plasterki pomidorów i upieczone mięso.
Podawaj z frytkami.

1 komentarze:

www.VirtuaLingua.pl pisze...

ŁoŁ... wysokość tego hambuksa robi wrażenie! Co raz fajniejszy blog Ewciu! Łukasz (szmit)

Prześlij komentarz