Czas przygotowania: około 15 minut
Składniki:
4 duże pomidory (można zastąpić puszką pomidorów krojonych)
1 papryczka peperoni czerwona
1 cebula czerwona
sól, pieprz
Można również dodać:
2 łyżki świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżkę soku z limonki
Sposób przygotowania:
- Świeże pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, przełóż je do miski. Możesz ewentualnie rozdrobnić je blenderem.
- Papryczkę przekrój wzdłuż, oszczyść z pestek i drobno pokrój.
- Cebulę pokrój w kosteczkę.
- Pomidory wymieszaj z papryką i cebulą. Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek, sok z limonki i sól i pieprz do smaku.
Sos świetnie pasuje do quesadillas i nachos.
8 komentarze:
ŁaŁ!! Super przepis ;* Teraz sos salsa znajdzie się na każdej mojej kanapce, czipsie a może i na rogalu. Czekam na przepis z sosem guacamole, bo uwielbiam się w nim wytarzać a ten sklepowy wychodzi za drogo...
super przepis, wlasnie probuje to wykonac.
czosnek heh brak innych skladnikow
Przepis na zupkę pomidorową a nie sos salsa.
Dlaczego zupkę? Nie jest wystarczająco gęsty?
Żeby sos był gęstszy, trzeba pokrojone pomidory (świeże) posolić i poczekać aż puszczą wodę. Wodę odlać.
super sos!!! mi wyszedł z tego przepisu!!! :D
Fajny ;)
Prześlij komentarz