wtorek, 17 listopada 2009

Przepis na sos salsa

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut

Składniki:
4 duże pomidory (można zastąpić puszką pomidorów krojonych)
1 papryczka peperoni czerwona
1 cebula czerwona
sól, pieprz
Można również dodać:
2 łyżki świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1 łyżkę soku z limonki

Sposób przygotowania:
  1. Świeże pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, przełóż je do miski. Możesz ewentualnie rozdrobnić je blenderem.
  2. Papryczkę przekrój wzdłuż, oszczyść z pestek i drobno pokrój.
  3. Cebulę pokrój w kosteczkę.
  4. Pomidory wymieszaj z papryką i cebulą. Dodaj posiekaną kolendrę, czosnek, sok z limonki i sól i pieprz do smaku.

Sos świetnie pasuje do quesadillas i nachos.

8 komentarze:

Anonimowy pisze...

ŁaŁ!! Super przepis ;* Teraz sos salsa znajdzie się na każdej mojej kanapce, czipsie a może i na rogalu. Czekam na przepis z sosem guacamole, bo uwielbiam się w nim wytarzać a ten sklepowy wychodzi za drogo...

Anonimowy pisze...

super przepis, wlasnie probuje to wykonac.

Anonimowy pisze...

czosnek heh brak innych skladnikow

Anonimowy pisze...

Przepis na zupkę pomidorową a nie sos salsa.

JoJo pisze...

Dlaczego zupkę? Nie jest wystarczająco gęsty?

JoJo pisze...

Żeby sos był gęstszy, trzeba pokrojone pomidory (świeże) posolić i poczekać aż puszczą wodę. Wodę odlać.

Anonimowy pisze...

super sos!!! mi wyszedł z tego przepisu!!! :D

Anonimowy pisze...

Fajny ;)

Prześlij komentarz