Czas przygotowania: około 45 minut
Liczba osób: 5
Składniki:
1/2 kg makaronu penne
1/2 kg pieczarek
4 małe pory (lub 2 duże)
20 dag boczku
10 dag sera rokpol (albo innego sera pleśniowego)
250 ml śmietanki słodkiej 18%
pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w drobną kostkę i zacznij smażyć na patelni.
- Pory umyj i pokrój w paski. Dodaj do smażącego się boczku.
- Obrane i umyte pieczarki pokrój w dość grube plasterki. Usmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Dorzuć je do patelni z boczkiem i porami.
- Ser pokrój w kostkę i dodaj do składników na smażących się na patelni. Gdy się roztopi, dodaj śmietankę i pomieszaj. Oprósz pieprzem. Duś przez 5 minut.
- Makaron ugotuj. Przełóż makaron i sos do jednego naczynia i dobrze wymieszaj.
3 komentarze:
Zrobię to sobie dzisiaj na kolację :)
Bardzo lubię klasę dań na bazie sera pleśniowego i makaronu - są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
zjadl bym
zrobiłam i było pychaaa:) tylko że moja wersja była dla ubogich, bo było późno i w lodówce z serów znalazłam tylko serek topiony. Ale i tak było świetne, super przepis.
Prześlij komentarz