poniedziałek, 30 listopada 2009

Zrazy zawijane

Poziom trudności: trudne
Czas przygotowania: około 30 minut + 90 minut duszenia
Liczba osób: 5

Składniki:
1 kg wołowiny pokrojonej w plastry
20 dag boczku wędzonego
5 ogórków kiszonych
1 cebula
sól, pieprz
1/2l bulionu (może być z kostki wołowej)
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
biała nitka
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:
  1. Mięso umyj, dokładnie rozbij tłuczkiem, posól i popieprz.
  2. Ogórki i cebulę pokrój w paski. Boczek pokrój na cienkie plasterki.
  3. Weź plaster mięsa, ułóż na nim plaster boczku, kawałek ogórka i trochę cebuli. Zawiń mięso i ciasno zwiąż nitką. To samo zrób z resztą mięsa.
  4. Mięso usmaż na dużym ogniu, aż zarumieni się ze wszystkich stron.
  5. Przełóż mięso do garnka. Bulion wlej na patelnie, wymieszaj i zalej nim zrazy. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Duś zrazy około 1,5h, aż mięso będzie miekkie i delikatne. Jeśli wołowina jest gorszej jakości, to może nawet trzeba będzie dusić zrazy dwie godziny.
  7. Możliwe, że sos trzeba będzie zagęścić. Rozpuść łyżkę mąki w zimnej wodzie i wlej do garnka. Mieszaj aż sos zgęstnieje.







1 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zapisuję się na te zrazy zawijane :-)

AJ

Prześlij komentarz