Czas przygotowania: około 45 minut
Liczba osób: 4
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
5 dag sera rokpol (albo innego sera pleśniowego)
150 ml śmietanki słodkiej 18%
1/2 kg pieczarek
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj i pokrój na plastry grubości około 2,5 cm. Delikatnie rozbij tłuczkiem (kotlety po rozbiciu powinny mieć grubość około 1 cm).
- Oprósz mięso solą i pieprzem i smaż na oleju na dużym ogniu, około 5 minut z każdej strony, podlewając wodą. Usmażone mięso i sos przełóż do garnka. Jeśli podczas smażenia powstało mało sosu, dolej trochę wody.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Usmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy woda wyparuje i pieczarki się zarumienią, przełóż do garnka z mięsem.
- Ser pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Postaw garnek na małym ogniu. Gotuj, co jakiś czas mieszając.
- Gdy ser się rozpuści i połączy z sosem dodaj koperek. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj.
Podawaj z makaronem, ziemniakami albo ryżem.
4 komentarze:
ponoc dzis to bede jadl :)
nie zapomnij wstawić recenzji!!
Polędwiczki oceniam jako przepyszne. Jadłem je z makaronem, marchewką i groszkiem. Uwielbiam tego typu potrawy i sosy, gdzie łączy się ser i pieczarki. Super danie
Potwierdzam! I ate like a savage! W takich momentach nie rozumiem, jak można być wegetarianinem... :)
Prześlij komentarz