wtorek, 24 listopada 2009

Makaron z boczkiem, pieczarkami, porami i serem

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 45 minut
Liczba osób: 5

Składniki:
1/2 kg makaronu penne
1/2 kg pieczarek
4 małe pory (lub 2 duże)
20 dag boczku
10 dag sera rokpol (albo innego sera pleśniowego)
250 ml śmietanki słodkiej 18%
pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i zacznij smażyć na patelni.
  2. Pory umyj i pokrój w paski. Dodaj do smażącego się boczku.
  3. Obrane i umyte pieczarki pokrój w dość grube plasterki. Usmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Dorzuć je do patelni z boczkiem i porami.
  4. Ser pokrój w kostkę i dodaj do składników na smażących się na patelni. Gdy się roztopi, dodaj śmietankę i pomieszaj. Oprósz pieprzem. Duś przez 5 minut.
  5. Makaron ugotuj. Przełóż makaron i sos do jednego naczynia i dobrze wymieszaj.

3 komentarze:

Presto pisze...

Zrobię to sobie dzisiaj na kolację :)

Bardzo lubię klasę dań na bazie sera pleśniowego i makaronu - są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Dariusz Dwornikowski pisze...

zjadl bym

Kasia pisze...

zrobiłam i było pychaaa:) tylko że moja wersja była dla ubogich, bo było późno i w lodówce z serów znalazłam tylko serek topiony. Ale i tak było świetne, super przepis.

Prześlij komentarz