wtorek, 11 maja 2010

Gęsta zupa meksykańska

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Liczba osób: 4

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wołowego (lub wołowo-wieprzowego)
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
papryka ostra w proszku

Można również dodać:
1/2 puszki zielonego groszku
1 ostra papryczka peperoni
śmietana

Sposób przygotowania:
  1. Mięso posól i usmaż na oleju z cebulą, czosnkiem i czerwoną papryką pokrojonymi w kostkę.
  2. Do mięsa dodaj białą i czerwoną fasolę, kukurydzę, pomidory i cukier. Jeśli chcesz, to dodaj również groszek i papryczkę peperoni pokrojoną w drobne kawałki.  
  3. Dolej wodę i gotuj około 10 minut.
  4. Dopraw zupę solą, pieprzem i ostrą papryką.
  5. Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, dolej trochę wody.
  6. Po nałożeniu na talerz można dodać jedną łyżeczkę kwaśnej śmietany.

0 komentarze:

Prześlij komentarz