czwartek, 28 stycznia 2010

Barszcz czerwony

Poziom trudności: trudne
Czas przygotowania: ok. 1h przygotowania + 12h czekania


Składniki:
7 małych buraków
1,5l rosołu
3 grzybki suszone
1 dość gruby plaster boczku (ok 0,5cm)
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki koncentratu barszczu (polecam koncentrat firmy krakus)
1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
  1. Buraki ugotuj w łupinach, powinno to zająć około 20 minut (aż będą miękkie). Gdy ostygną, obierz je i pokrój w plasterki.
  2. Grzybki zalej wrzątkiem i ugotuj w rondelku w małej ilości wody.
  3. Boczek ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w małej ilości wody.
  4. Buraki zalej rosołem, wywarem z grzybków i wywarem z boczku. Dodaj przekrojony na pół, obrany ząbek czosnku.
  5. Dodaj sok z połówki cytryny i koncentrat. Zagotuj i po dwóch minutach zdejmij z ognia. Barszczu nie powinno się gotować, bo straci kolor. Odstaw go na 12h, niech smaki się połączą.
Podawaj z uszkami lub z pasztecikami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz