Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 60 minut gotowania
Liczba osób: 4
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
10 dag sera feta
20 zielonych oliwek
1/2 szklanki przecieru pomidorowego (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego)
1/4 szklanki śmietanki
1 łyżka mąki
4 łyżki oleju
sól, pieprz
sznurek lub metalowe szpikulce do mięsa
Sposób przygotowania:
- Przygotuj masę: oliwki posiekaj (możesz to zrobić korzystając z blendera) i wymieszaj z serem feta.
- Schab pokrój na plastry o szerokości 0,5-1 cm i rozbij tłuczkiem. Posól i popierz z obu stron.
- Posmaruj kotlety cienką warstwą masy, ciasno zawiń i zwiąż sznurkiem (lub przekłuj szpikulcem).
- Obsmaż z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.
- Przełóż mięso do garnka, zalej patelnie szklanką wody, wymieszaj i przelej sos do garnka.
- Wlej przecier do sosu i wymieszaj. Duś około godziny, co jakiś czas mieszając.
- Zagęść sos: do połowy szklanki zimnej wody wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Przelej zawartość szklanki do garnka i zagotuj, ciągle mieszając (aż sos zgęstnieje).
- Zestaw garnek z ognia i wlej śmietankę. Wymieszaj.
2 komentarze:
Witam :)
Twój przepis bardzo mnie zaciekawił. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać, że wyszło naprawdę smaczne danie. Jedyne, do czego mogę mieć zastrzeżenia - to solenie mięsa. Ser feta sam w sobie jest bardzo słony i ja zwyczajnie mięsa nie posoliłam a i tak było słonawe. Ale przepis świetny. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych kulinarnych sukcesów!
Faktycznie nie trzeba solić:) Ja posoliłam odrobinę i wyszło dobrze, ale powinnam była napisać, żeby uważać, bo łatwo przesadzić. Dziękuję za słuszną uwagę i pozdrawiam!
Prześlij komentarz