Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5h gotowania
Liczba osób: 4
Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego (może być polędwiczka wieprzowa albo szynka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1l bulionu warzywnego
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
sól
Sposób przygotowania:
- Mięso i cebulę pokrój w kostkę. Usmaż na patelni razem z rozdrobnionym czosnkiem, 1 łyżeczką soli, 1 łyżką papryki słodkiej i 1 łyżeczką papryki ostrej.
- Mięso przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj pomidory i wymieszaj. Gotuj pół godziny.
- W tym czasie pokrój papryki w paseczki o szerokości 1/2 cm i długości 2 cm. Ziemniaki pokrój w kostkę a marchewki w plasterki. Dodaj warzywa do garnka.
- Dosyp do zupy 1 łyżeczkę ostrej papryki i 1 łyżkę słodkiej papryki.
- Gotuj zupę jeszcze około godziny - aż mięso i warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą i ostrą papryką.
1 komentarze:
O! Na to mam ochotę w ten mroźny wieczór. Ale za zimno żeby iść do sklepu :(
Może kiedy indziej.
Prześlij komentarz