Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba osób: 2
Składniki:
1 słoiczek karczochów
ok. 20 czarnych oliwek bez pestek
1/2 słoiczka szparagów
1 pomidor
10 liści bazylii
5 plasterków szynki wędzonej
Sos:
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy
1 rozdrobniony ząbek czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu lub 1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
- Karczochy odsącz i przełóż do miski. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki ale nie musisz.
- Pomidora pokrój na dość duże kawałki.
- Dodaj do miski oliwki.
- Szparagi pokrój na kawałki o długości 2 cm i dodaj do reszty warzyw.
- Szynkę pokrój w cienkie paseczki. Dodaj do pozostałych składników.
- Liście bazylii umyj, posiekaj i wrzuć do miski.
- Wymieszaj ze sobą składniki sosu i polej nim sałatkę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz