czwartek, 27 maja 2010

Sos serowy do nachos

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 15 minut

Składniki:
100ml bulionu
200g serka topionego (ja używam serków emmentaler firmy Hochland)
50g startego zółtego sera
Można również dodać:
1/2 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1 papryczka peperoni
1/2 czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:
  1. Do gotującego się bulionu dodaj serek topiony. Poczekaj aż się rozpuści (od czasu do czasu pomieszaj).
  2. Jeśli chcesz, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek, cebulę i peperoni. Gotuj na małym ogniu kilka minut (jeśli nie dodajesz warzyw, nie musisz tego robić).
  3. Dodaj starty ser zółty i wymieszaj. Gotuj aż ser się rozpuści.
Sos podawaj na ciepło. Zamiast bulionu możesz użyć wody.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

czy może być papryka w proszku

JoJo pisze...

myślę, że tak :)

Anonimowy pisze...

przez serek topiony konsystencja nie jest lejąca tylko taka 'skulkowana' - nie wiem jak to określić

Prześlij komentarz