Czas przygotowania: około 15 minut
Składniki:
100ml bulionu
200g serka topionego (ja używam serków emmentaler firmy Hochland)
50g startego zółtego sera
Można również dodać:
1/2 papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1 papryczka peperoni
1/2 czerwonej cebuli
Sposób przygotowania:
- Do gotującego się bulionu dodaj serek topiony. Poczekaj aż się rozpuści (od czasu do czasu pomieszaj).
- Jeśli chcesz, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, czosnek, cebulę i peperoni. Gotuj na małym ogniu kilka minut (jeśli nie dodajesz warzyw, nie musisz tego robić).
- Dodaj starty ser zółty i wymieszaj. Gotuj aż ser się rozpuści.
Sos podawaj na ciepło. Zamiast bulionu możesz użyć wody.
3 komentarze:
czy może być papryka w proszku
myślę, że tak :)
przez serek topiony konsystencja nie jest lejąca tylko taka 'skulkowana' - nie wiem jak to określić
Prześlij komentarz