wtorek, 11 maja 2010

Makaron z łososiem

Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 15 minut
Liczba osób: 4

Składniki:
1/2 kg makaronu (ja użyłam makaronu parpadelle)
100 g łososia wędzonego w plastrach
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
250 ml śmietanki słodkiej 18%
świeże liście bazylii (około 20)
parmezan
pieprz
1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
  1. Pokrój łososia w kawałki o szerokości i długości około 1 cm. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
  2. Bazylię posiekaj.
  3. Ugotuj makaron.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i smaż około 2 minuty na oliwie. Nie pozwól by się przypiekł! Powinien się tylko podgrzać.
  5. Ugotowany makaron przełóż do miski z łososiem. Zalej oliwą z czosnkiem.
  6. Posyp danie parmezanem, popieprz i dodaj bazylię.
  7. Polej danie śmietanką i dokładnie wymieszaj.
Podawaj z parmezanem. Możesz ozdobić danie świeżą bazylią.

0 komentarze:

Prześlij komentarz