Czas przygotowania: około 15 minut
Liczba osób: 4
Składniki:
1/2 kg makaronu (ja użyłam makaronu parpadelle)
100 g łososia wędzonego w plastrach
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
250 ml śmietanki słodkiej 18%
świeże liście bazylii (około 20)
parmezan
pieprz
1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Pokrój łososia w kawałki o szerokości i długości około 1 cm. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
- Bazylię posiekaj.
- Ugotuj makaron.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i smaż około 2 minuty na oliwie. Nie pozwól by się przypiekł! Powinien się tylko podgrzać.
- Ugotowany makaron przełóż do miski z łososiem. Zalej oliwą z czosnkiem.
- Posyp danie parmezanem, popieprz i dodaj bazylię.
- Polej danie śmietanką i dokładnie wymieszaj.
Podawaj z parmezanem. Możesz ozdobić danie świeżą bazylią.
0 komentarze:
Prześlij komentarz