Czas przygotowania: około 60 minut
Składniki:
1 kg części kuraczaka (ja użyłam nóżek i udek, mogą być również całe nogi lub skrzydełka)
200ml keczupu pikantnego
100ml sosu chilli (ja użyłam sosu firmy vifon)
2 łyżki masła
oliwa (około pół szklanki)
sól, pieprz
papryka ostra w proszku (około 2 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i włóż do naczynia żaroodpornego. Polej oliwą, posyp solą, pieprzem i papryką ostrą w proszku.
- Włóż naczynie z kurczakiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pod przykryciem 45 minut. Na ostatnie 10 minut możesz włączyć funkcję grilla (jeśli masz), wtedy kurczak ładnie się przypiecze.
- W tym czasie przygotuj sos: do roztopionego masła dodaj keczup i sos chilli. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy sos jest wystarczająco ostry. Jeśli nie, to dodaj papryki w proszku. Możesz też dosolić.
- Po 45 minutach wyciągnij kurczaka z piekarnika. Posmaruj części sosem i wymieszaj (tak, żeby kawałki były otoczone sosem z każdej strony). Włóż do piekarnika na kolejne 15 minut (bez przykrywki). Jeśli kurczak się nie przyrumieni, możesz go piec dłużej. Powinno wystarczyć 15-30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz