Czas przygotowania: około 60 minut
Liczba osób: 4
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
mięso mielone wieprzowo-wołowe
1 cebula
2 puszki pomidorów
2 bakłażany
20 czarnych oliwek
parmezan
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Bakłażany pokrój w plastry i zarumień z obu stron na patelni.
- Mięso posól, popierz i podsmaż wraz z posiekaną cebulą. Ja nie używam tłuszczu do smażenia bakłażanów i mięsa, ale możesz użyć oleju.
- Do mięsa dodaj drobno posiekany czosnek i pomidory. Duś około 10 minut. Dołóż pokrojone oliwki i duś kolejnych kilka minut.
- Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem z mięsem.
- Wyłóż spód naczynia żaroodpornego bakłażanami, na nie połóż makaron z mięsem, posyp parmezanem i na górze ułóż jeszcze jedną warstwę bakłażanów.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
1 komentarze:
Brzmi pysznie. Zamawiam na nastepny obiad u Mamy!
Prześlij komentarz