środa, 15 grudnia 2010

Makaron po sycylijsku

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 60 minut
Liczba osób: 4

Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 ząbki czosnku
mięso mielone wieprzowo-wołowe
1 cebula
2 puszki pomidorów
2 bakłażany
20 czarnych oliwek
parmezan
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
  1. Bakłażany pokrój w plastry i zarumień z obu stron na patelni.
  2. Mięso posól, popierz i podsmaż wraz z posiekaną cebulą. Ja nie używam tłuszczu do smażenia bakłażanów i mięsa, ale możesz użyć oleju.
  3. Do mięsa dodaj drobno posiekany czosnek i pomidory. Duś około 10 minut. Dołóż pokrojone oliwki i duś kolejnych kilka minut.
  4. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem z mięsem.
  5. Wyłóż spód naczynia żaroodpornego bakłażanami, na nie połóż makaron z mięsem, posyp parmezanem i na górze ułóż jeszcze jedną warstwę bakłażanów.
  6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Na zdjęciu nie wygląda zbyt pięknie, ale zapewniam, że potrawa jest bardzo smaczna :)

1 komentarze:

dodawi pisze...

Brzmi pysznie. Zamawiam na nastepny obiad u Mamy!

Prześlij komentarz