czwartek, 23 grudnia 2010

Kapusta z grzybami

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 60 minut

Składniki:
2 słoiki kapusty kwaszonej (ja użyłam kapusty kwaszonej z podgrzybkami)
2 cebule
70 daj pieczarek
1/2 kostki masła
kilka grzybów suszonych
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz

Sposób przygotowania: 
  1. Kapustę przełóż do garnka i trzy razy przepłucz zimną wodą. Odcedź i dolej szklankę wody, żeby kapusta się nie przypalała. Posól, popieprz, dodaj liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego.
  2. Postaw garnek na małym gazie i gotuj około pół godziny, co jakiś czas mieszając.
  3. Grzyby suszone zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  4. W tym czasie obierz i pokrój pieczarki. Usmaż je na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy woda odparuje dodaj połowę masła i wymieszaj.
  5. Pokrojoną cebulę usmaż na reszcie masła.
  6. Wyjmij grzyby suszone z wody i pokrój na kawałki. Wodę po grzybach możesz przecedzić i dolać do kapusty.
  7. Dodaj cebulę, pieczarki i pokrojone grzyby suszone do kapusty. Dokładnie wymieszaj i duś jeszcze około pół godziny aż kapusta zmięknie i smaki się połączą.

0 komentarze:

Prześlij komentarz