sobota, 5 grudnia 2009

Łosoś w galarecie

Oto przepis na łososia w  galarecie - jedną z moich ulubionych potraw. Świetna na Wigilię i nie tylko!
Zdjęcie zamieszczę dopiero w czasie świąt :)

Poziom trudności: trudne
Czas przygotowania: ok. 1h przygotowania + 12h na stężenie żelatyny
Liczba osób: 4

Składniki:
2l wody
1 filet z łososia (około 1 kg)
włoszczyzna
2 liście laurowe
ziele angielskie
1 łyżeczka soli
1 torebka żelatyny
Możesz również dodać:
1 jajko ugotowane na twardo
1 cytryna
pietruszka, por

Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj rybę: umyj filet, połóż na desce i delitatnie wyjmij ości. Gdy upewnisz się, że ryba nie ma już ości, ostrym nożem oddziel skórę od mięsa (jeśli nie przeszkadza ci skóra podczas jedzenia, to jej nie zdejmuj, filety wtedy nie będą się rozpadać podczas gotowaniu). Pokrój filet w paski o szerokości około 5 cm.
  2. Włoszczyznę obierz i umyj. Wrzuć do wrzącej wody. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 15 minut.
  3. Delikatnie włóż łososia do gotującego się wywaru. Gotuj kolejne 15 minut.
  4. Bardzo ostrożnie wyjmij rybę z garnka i ułóż na półmisku. Możesz rozłożyć też plasterki marchewki z wywaru i plasterki jajka.
  5. Wywar przecedź przez sitko i zagotuj. Dodaj żelatynę (proporcje zgodnie z opisem na opakowaniu) i mieszaj aż się rozpuści.
  6. Zalej rybę wywarem, odstaw na bok i poczekaj, aż stężeje. Zwykle trwa to około 12 godzin.
  7. Udekoruj półmisek cytryną, pietruszką, porem pokrojonym w plasterki.
Podawaj z cytryną i sostem tatarskim.

2 komentarze:

dodawi pisze...

Jak to dobrze, że święta spędzamy razem :)

Anonimowy pisze...

już po świętach ale ja zrobiłam zobaczymy jutro mam nadzieje ze się uda....

Prześlij komentarz