Czas przygotowania: około 30 minut
Liczba osób: 4
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wołowego
1/2 szklanki bułki tartej
4 bułki do hamburgerów
4 plasterki serka topionego
1 cebula
1 pomidor
4 liście sałaty lodowej
keczup
musztarda
majonez
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone posól i popierz. Dodaj łyżkę musztardy, łyżkę keczupu, bułkę tartą, majeranek i dokładnie wymieszaj.
- Podziel mięso na cztery równe części. Z każdej uformuj kulkę, półóż na talerzyku i uciskając dłonią uformuj kotleta. Powinien on być płaski a mięso musi być dobrze zbite, żeby kotlet się nie rozpadł przy smażeniu.
- Mięso smaż na mocno rozgrzanym oleju i dużym gazie, aż przyrumieni się z obu stron.
- Przełóż kotlety do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut.
- Bułki przekrój na pół i włóż do piekarnika na około 2 minuty.
- Posmaruj bułki keczupem, musztarda lub majonezem (wedle uznania), półóż ser, pokrojoną cebulkę, plasterki pomidorów i upieczone mięso.
1 komentarze:
ŁoŁ... wysokość tego hambuksa robi wrażenie! Co raz fajniejszy blog Ewciu! Łukasz (szmit)
Prześlij komentarz