piątek, 4 lutego 2011

Tapas - talerz przekąsek

0 komentarze
Talerz przekąsek świetnie nadaje się na imprezy i spotkania towarzyskie.

Poziom trudności: średnie
Czas przygotowania: około 60 minut

Składniki:
wykałaczki
oliwki czarne
oliwki zielone
ser camembert
ser rokpol
ser żółty
kiełbasa chorizo
papryka w słoiku ćwiartki
kremowy serek kozi
seler naciowy
kremowy serek pleśniowy (na przykład President bleu)
szynka serrano w plastrach
daktyle suszone
śliwki suszone
boczek w plastrach

Sposób przygotowania:
  1. Daktyle i śliwki w boczku przygotuj zgodnie z tym przepisem.
  2. Chorizo pokrój w plasterki. Ser camember, rokpol i żółty pokrój w kostkę. Nadziewaj na wykałaczki oliwki, kawałki sera i kawałki chorizo.
  3. Kawałki papryki posmaruj serkiem kozim, zawijaj i przebij wykałaczkami.
  4. Seler pokrój w kawałki długości 3 cm, posmaruj kremowym serkiem pleśniowym, zawiń plasterkiem szynki serrano i przekłuj wykałaczką.
  5. Przekąski ułóż na talerzu.